Kotiseututalon piha / Ollonpuisto


Uutta Ollonpuistoon

Seuran syystalkoiden yhteydessä 19.10.2020 Kotiseututalon sisätilat suursiivottiin perinteiseen tapaan ja ulkona haravoitiin ja siistittiin piha-alue. Talkoolaisilla oli töiden päätteeksi lounashetki isossa kokoustilassa Ollossa. Ruoan lomassa kuultiin myös musiikkia ja oli sopiva hetki huomionosoituksillekin. Puutarhaistutusten osalta toteutettiin muutamia suurehkoja muutoksia, mutta vasta 28. ja 29.10, sillä vesisateet ja hyytävä kylmyys vaivasivat pitkin lokakuuta.

Pääsisäänkäynnin viereisestä kukkatarhasta siirrettiin päivänliljat Alpon ITE-veistosten taakse riviin, joka merkkaa kaupungilta vuokratun piha-alueen rajan. Sieltä sai uuden kasvupaikan myös isoksi ja monirunkoiseksi kasvanut puistosyreeni. Tyhjentyneellä istutusalueella maata lisättiin ja parannettiin ja tähän aurinkoiseen, etelään antavaan penkkiin istutettiin noin 20 kiinanpionin juurakkoa. Osa niistä on isoksi kasvaneen pihdan viereltä siirrettyjä (ja siten Harjankylän Rinta-Kosken peruja), osa Irja Niinimäen lahjoittamia.

Pihasuunnitelma ammattilaiselta

Kotiseututalon kunnostusvaiheessa Seura teetti pihasuunnitelman – onhan alue näkyvä osa Kauhajoen kaupunkiympäristöä. Tavoitteena oli luoda vanhojen rakennusten yhteyteen ehjä, viihtyisä ja perinteitä kunnioittava pihapiiri. Seuran mielestä tavoitteessa on onnistuttu.

Kotiseututalon tontti on pieni ja rakennus kiinni Topeekan jalkakäytävässä, joten välttämättömien autopaikkojen lisäksi laajoja istutusalueita ei ympärille voitu perustaa. Keskityttiin sisäpihaan, josta tulikin kaunis, vehreä ja suojainen oleskelutila. Se ilahduttaa ohikulkijaa, ja siellä viihtyvät kesäisin sekä Valkoisen Puun kahvila-asiakkaat että Alpon ITE-veistoksia ihailevat kävijät.

Kaupunki salli perennaryhmän ja ruusupensasaidanteen istuttamisen tonttinsa puolelle, sillä ainakaan lähitulevaisuudessa sillä itsellään ei ole Kotiseututalon takana olevaa kenttää koskevia rakennussuunnitelmia. Kaupunki raivasi ja tasoitti takana olevan kentän ja on pitänyt sitä niittämällä siistinä kesän ajan. Kaupungin kanssa on käyty keskusteluja myös makasiinin ilmeen kohentamisesta.

Istutusten perustaminen ja hoito kökkätyönä

Seuran kannalta oli onnenpotku, että Suupohjan ammatti-instituutin maatalousoppilaitos ryhtyi kouluttamaan puutarha-ammattilaisia. Syksyllä 2011 nämä piharakentajat valtasivat minikaivureineen ja muine koneineen Topeeka 15:n markin ja ryhtyivät toteuttamaan pihasuunnitelmaa. Kyseessä oli heidän koulutusohjelmansa ensimmäinen harjoitustyökohde.

Kotiseututalon pohjoispäädyn hansaruusut, Topeekan varren runkosireenit ja sisäpihan pihtakuusi saatiin istutettua ja kaikki paikat tuettua graniittisilla reunakivillä ennen talven tuloa. Kotiseututalon remonttikustannusten paineessa Kauhajoki-Seura oli ja on hyvin kiitollinen kaikille lahjoittajille, joilta saatiin maa-ainekset, reunakivet ja taimet.

Kesällä 2012 istutustöitä jatkettiin: oman tontin ja kaupungin omistaman pientareen väliin lisättiin aidanne, jossa kasvaa pääosin kotoisia ruusupensaita, ja lisäksi makasiinirakennuksen lähelle perustettiin iso perennamaa, jonne kotipuutarhoista lahjoitettiin jälleen yllin kyllin perinneperennoja. Sisäpihalla sijaitsevan autojen peruutuspaikan reunamille istutettiin vielä pihasyreenejä.

Pihaa ja istutuksia on hoidettu Kauhajoki-Seuran kökkätyönä, kuten Kotiseututalon muitakin yleisiä valvonta- ja huoltotehtäviä. Talkoolaisina toimivat talonmiesvuorolaiset, kukin viikon kerrallaan. Talonmiesvelvoite on koskenut johtokunnan jäseniä, joiden lisäksi ”ringissä” on mukana muutamia vapaaehtoisia. Miehet vastaavat talvikaudesta ja naiset ”kesäpuoliskosta”. (IN)


Kotiseututalon markki kehkeytymässä Ollonpuistoksi

Lähimatkailun suosion kasvaessa Kauhajoen Kotiseututalon toimijat Cafe valkoinen Puu ja Kauhajoki-Seura halusivat yhdessä lisätä pihapiirin viihtyisyyttä ja näyttävyyttä entisestään. Kaupunki vuokrasi Seuralle maata makasiinin ja Kotiseututalon vierestä, ja Leader Suupohjan Markit kuntoon -teemahankkeesta myönnettiin tukea. Erinäisten talkoiden jälkeen huvimaja, sähkötyöt, istutusalustat ja valtaosa istutuksista saatiinkin tehtyä valmiiksi. Jouluvalaistuna Kotiseututalon pihapiiri onkin Topeekan eteläpään kaunistus!

Markit kuntoon -hankekokonaisuuden yhteydessä Kauhajoki-Seura yhteistyössä Cafe Valkoisen Puun kanssa on lisännyt Kotiseututalon pihapiirin rakenteita ja istutuksia 2019 – 2020. Työt aloitettiin 2019 kökkänä huvimajan osien maalaamisella ja kukkapenkkien perustamisella ja viimeisteltiin kesäkuun alussa istutuksilla. Ollonpuistoa varten vuokrattiin kaupungilta lisää nurmikkoaluetta, jonne Alpo Koivumäen ITE-veistoksia on sijoitettu.

Ollonpuisto. Klikkaammalla kuvaa näet lisää kuvia.

Ollonpuiston talkoot. Klikkaammalla kuvaa näet lisää kuvia.